Ahzetmek: Almak
Akreditif: Güven yazısı, kredi mektubu (letter of credit, L/C). Akreditif, uluslararası ticarette kullanılan ödeme yöntemlerinden birisidir. Birbirini hiç tanımayan ihracatçı ve ithalatçı arasında ortaya çıkabilecek güven sorunlarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Çünkü burada güven kuruluşu olan bankalar devreye girer ve ihracata konu malların teslim edildiğini gösteren belgelerin ibrazı karşılığında ödemeye aracılık eder. Akreditif, bankaca, belirli bir ihracatçıya (lehtara), belirtilen belgeleri ibraz etmesi karşılığında ve belirtilen miktarda ödemenin yapılabilmesi için düzenlenmiş bir belgedir. Bu hâliyle, akreditif aynı zamanda "şartlı bir banka kredisi" niteliği taşımaktadır. Uluslararası ticarette; vesikalı kredi (documentary credit), kredi mektubu (letter of credit, L/C), vesikalı kredi mektubu (documentary letter of credit) gibi çeşitli şekillerde anılan akreditif, uluslararası ticarete konu edilen mal bedelinin ödenmesi konusunda geliştirilmiş özel bir finansman tekniğidir. İthalatçı, kendi ülkesindeki bankaya başvurarak akreditif talebinde bulunur. Banka, kredi mektubunu hazırlayarak ihracatçının bulunduğu yabancı ülkedeki muhabir bankasına sunar. İhracatçı, malın yüklendiğini gösteren belgeleri muhabir bankaya ibraz ederek satış bedelini alır. İthalatçının bulunduğu ülkedeki amir banka, ödemeye aracılık etmekle aynı zamanda ithalatçıya kredi kullandırmış olur. Bu şekilde ithalatçı malın güvenli bir şekilde ülkesine geleceğinden, ihracatçı ise mal bedelini alacağından emin olmaktadır.
Akreditif Belgeleri: İharacatçının, ihracata konu ettiği malların satış bedelini alabilmek için bulunduğu ülkedeki bankaya (muhabir bankaya) ibraz etmek zorunda olduğu belgelerdir. İhracatçı, ihraç ettiği malın satış bedelini alabilmek için malları sunmak yerine malların nakliye aracına yüklendiğini ve sevk edildiğini gösteren belgeleri ibraz etmek suretiyle mal bedelini alır. Malların sevk edildiğine, kalitesine ve menşeine ilişkin olarak sunulması gereken belgelerin türü ve içeriği ayrıca kararlaştırılabilir. Uygulamada sıklıkla kullanılan akreditif belgeleri konşimento, taşıma senedi, menşe şehadetnamesi vs. belgelerdir. İhracatçının bulunduğu ülkedeki muhabir banka, söz konusu belgeleri teslim aldıktan sonra güven mektubunda beliritlen satış bedelini ihracatçıya öder.
Akreditif Kredisi: Bankaca, ithalatçı lehine kredi mektubu düzenlenmek suretiyle kullandırılan gayrinakdi bir kredi türüdür. İthal edilen malın sevk edilmesini ve bedelinin ihracatçıya ödenmesini garanti etmek suretiyle uluslararası ticareti kolaylaştırır. İthalatçı, kredi mektubu düzenleyen amir bankanın kredi müşterisi konumundadır. Malın sevk edildiğini gösteren belgelerin teslim alınması ve mal bedelinin ödenmesi ise muhabir banka tarafından gerçekleştirilir.
Alacağın Muaccel Hâle Gelmesi: Alacağın ödenebilir duruma gelmesini ifade eder. Bazı durumlarda alacak doğmuş olmakla birlikte henüz talep edilebilir ve ödenebilir durumda değildir. Alacağın ödenebilir duruma gelmesi için belirli bir ödeme tarihi (vade) kararlaştırılmış olabilir. Ödeme tarihinin kararlaştırılmadığı durumlarda borçluya ihtar gönderme şartı aranabilir. Bankacılık uygulamalarında genellikle kredi hesabının kat edilmesiyle birlikte kredi alacağı muaccel hâle gelir. Vadesi önceden belirlenmiş olan krediler bakımından ise genellikle vadenin gelmesiyle birlikte alacağın muaccel hâle geldiği yönünde anlaşmalar yapılır.
Alacağın Temliki:
Alacaklı Cari Hesap:
Altın Kredisi:
Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun:
Anonim Şirket:
Ara / Kısmi Ödeme Ücreti: Krediye yapılan erken anapara ara ödemesi veya kredi taksitinin gününden önce ödenmesi durumunda alınan ücrettir.
Aracı Banka:
Arbitraj:
Arbitraj Masrafı:
Aval:
Avans Kredisi:
Avukat:
Avukat Portal:
Avukat Portal İşlemi:
Banka:
Banka ve Sigorta Muamele Vergisi (BSMV):
Bankacılık:
Bankacılık İşlemleri:
Bankacılık Teamülleri:
Başvurma Harcı:
Bileşik Faiz:
Bilirkişi:
Bilişim:
Bilişim Sistemi:
Bono:
Borcun Tasfiyesi:
Borcun Yenilenmesi:
Borçlu Cari Hesap:
Cezai Şart:
Çek:
Çek Karnesi: Henüz doldurulmamış hâldeki boş çek yapraklarını içeren karnedir. Bankanın müşterisine çek karnesi vermesi gayrinakdi kredi açıldığını gösterir. Henüz bankaya ibraz edilmemiş, düzenlenmemiş boş çek yaprakları banka açısından gayrinakdi kredi riski teşkil eder. Bu durumda banka, çek yaprağı başına sorumluluk bedelini ödeme yükümü altındadır. Çek yaprağı başına düşen banka sorumluluk bedelleri her yıl ocak ayında TCMB tarafından güncellenip ilan edilmektedir.
Çek Sorumluluk Bedeli Kredisi:
Damga Vergisi:
Dava:
Davanın Islahı:
Değerli Kâğıt:
Dekont:
Döviz Alım Belgesi:
Döviz Satış Kuru:
Dövize Endeksli Kredi:
Dövizi Natık Teminat Mektubu:
Ekspertiz: Teminat konusu taşınır veya taşınmaz malın değerinin tespitine yönelik faaliyetlerdir.
Ekspertiz Ücreti: Teminat konusu taşınır veya taşınmaz malın değerinin tespitine yönelik faaliyetler kapsamında tahsil edilen ücrettir.
Erken Ödeme: Kredinin vadesinden önce tamamen kapatılması durumunda alınan ücrettir.
Erken Ödeme Ücreti:
Euribor:
Faiz:
Faktoring Kredisi:
Finans:
Finansal Kiralama:
Finansman Bonosu:
Fon:
Garanti Sözleşmesi:
Garantör:
Gayrinakdi Kredi:
Gayrinakdi Kredi Dönem Ücreti: Akreditif ile banka kabul ve avali dışındaki dış ticaret kapsamında alınan gayrinakdi krediler ile diğer her türlü gayrinakdi kredi kullandırımlarında verilen garanti hizmetinden dolayı oluşan risk karşılığında alınan ücrettir.
Gayrinakdi Kredi Garantörlük Ücreti: Projeli konut veya iş yeri kredileri kapsamında bankanın ticari müşterisine kullandırdığı gayrinakdi kredilerden kaynaklanan risk karşılığında alınan ücrettir.
Gecikme Faizi:
Geçici Hesap:
Gelir Ortaklığı Senedi:
Genel Kredi Sözleşmesi:
Gider Avansı:
Gider Vergisi:
Hakem:
Haciz:
Hamule Senedi:
Hapis Hakkı:
Harç (Alındı):
Harici Garanti Kredisi:
Hazine Bonosu:
Hedef Süre:
Hisse Senedi:
Hukuk Muhakemeleri Kanunu:
Hukuk Tevzi Dosyası:
İcra İnkâr Tazminatı:
İflas:
İflas Davası:
İflas İdaresi:
İflas Masası:
İflas Müdürlüğü:
İflas Tasfiyesi:
İflas Yoluyla Takip:
İhbarname:
İhracat Kredisi:
İhracat Taahhüdünün Kapatılması:
İhracat Vesaiki:
İhtar:
İhtarname:
İhtilaf:
İhtiyati Haciz:
İhtiyati Tedbir:
İskonto Kredisi:
İşletme Kredisi:
İştira Kredisi:
İtibar Mektubu
Kabul:
Kalıcı Veri Saklayıcısı:
Kâr Payı:
Karar Düzeltme:
Karşılıksız Çek:
Katma Değer Vergisi (KDV):
Kayıt Kabul Davası:
Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF):
Kefalet:
Keşif:
Kısa Vadeli Kredi:
Kıymetli Evrak:
Kıymetli Madenler Borsası:
Kişi (Şahıs):
Komisyon:
Konkordato:
Konşimento:
Kontrgaranti:
Konvertibl:
Kredi Kullandırım Ücreti
Kredi Kuruluşu:
Kredi Limiti:
Kredi Riski Süreci:
Kredi Tahsisi:
Kredi Tahsis Ücreti: Müşterinin, bankaca talep edilmesi hâlinde kredi limiti tahsis edilmesi karşılığında bankaya ödediği ücrettir.
Kredili Mevduat Hesabı:
Kredili Ticari Mevduat Hesabı:
Kredinin Kesilmesi (Kredinin Kat Edilmesi):
Kur Riski:
Libor:
Mahsup:
Mal Beyanı:
Mal Müdürlüğü:
Mali Analiz:
Menkul Kıymet:
Merci Tayini:
Mersis Numarası
Mevduat:
Mevduat Bankası:
Milletlerarası Ticaret Odası:
Muhabir:
Munzam Zarar:
Müflis:
Mürafaa:
Nakdi Kredi:
Niyet Mektubu:
Nominal Değer:
Noter:
Noterlik:
Ödeme Planı:
Ödeme Planı Değişikliği:
Ödeme Planı Değişikliği Ücreti:
Parite:
Peşin Harç:
Poliçe:
Proje Kredisi:
Referans Mektubu:
Rehin Hakkı:
Risk Grubu:
Rotatif Kredi: Anapara ödemesi için belirlenmiş kesin bir tarih bulunmayan kredidir.
Rüçhanlı Alacak:
Sayman Mutemedi Alındısı:
Senet:
Sıra Cetveline İtiraz: Alacağın esasıyla ilgili olarak iflas masasının / iflas idaresinin kararının hukuka aykırı olduğu iddiasıyla açılan davadır. Kayıt kabul davası olarak da isimlendirilebilir. Bu davada amaç, iflas masasına kaydedilmesi kabul edilmeyen alacağın mevcut olduğunu ve miktarını ispat etmek suretiyle alacağın iflas masasına kaydedilmesini sağlamaktır.
Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Formu (Ön Bilgi Formu):
Spot Kredi:
Şarta Bağlı Alacak:
Şube:
Taahhüt
Taahhüt Ücreti: Genel kredi sözleşmeleri kapsamında olmayıp özel metinli bir kredi sözleşmesi ile fiyat veya limit taahhüdü verilerek ticari müşterilere tahsis edilen ve kullandırılması taahhüt edilen yatırım ve proje finansmanı kredilerinde, kredinin kullanılmamış bakiyesi üzerinden alınan ücrettir.
Taahhüde Uymama Ücreti: Kredi tahsis ve kullandırım aşamalarında ticari müşterilerce taahhüt edilen şartların yerine getirilmemesi hâlinde alınan ücrettir. Ticari müşterilerce kullanılacağı taahhüt edilmesine karşın süresi içerisinde kredinin kısmen veya tamamen kullanılmayıp iptal edilmesi hâlinde, iptal edilen kısım üzerinden alınan ücret de bu kapsamdadır.
Tahsilat Makbuzu:
Tahsiller İçin Yeknesak Kurallar:
Tahvil:
Takas:
Takip:
Taksitli Kredi:
Taksitli Ticari Kredi:
Taşınır Mal (Menkul):
Taşınmaz Mal (Gayrimenkul):
Tebliğ:
Temdit:
Temerrüt Faizi:
Teminat
Teminat Değişikliği
Teminat İptali
Teminat Mektubu:
Teminat Mektubunun Tazmini:
Teminat Tesisi: Kullandırılan veya kullandırılacak kredinin geri ödenmesini güvence altına alabilmek amacıyla çeşitli mal varlığı değerlerinin banka lehine teminat olarak kaydedilmesidir.
Teminatlandırma: Kredi riskinin güvence altına alınmasına yönelik işlemlerdir. Bu kapsamda, kredi müşterisine veya üçüncü kişiye ait taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde rehin tesis edilebilir.
Tevzi Bürosu:
Tevzi Formu:
Ticari Hizmet Sözleşmesi:
Ticari Kredi:
Ticari Kredi Kartı:
Ticari Müşteri:
Ticari Senet:
Trlibor:
Türk Borçlar Kanunu:
Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun:
Türkiye Bankalar Birliği:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB):
Uzun Vadeli Kredi:
Vadeli Akreditif:
Vadesiz Mevduat Hesabı:
Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler:
Vekâlet:
Vekâlet Ücreti:
Vekâletname:
Vekâlet Harcı:
Vekâlet Veren:
Vekil:
Vekil Eden:
Vergi:
Vergi Dairesi:
Vesikalı Krediler İçin Yeknesak Teamüller ve Uygulamalar:
Vezne:
Virman:
Yapılandırma, Temdit / Ödeme Planı ve Faiz Değişikliği Ücreti: Kredi riski devam eden nakdi ve gayrinakdi bir kredide teminat, vade, ödeme planı, oran ve benzeri diğer koşullarda değişiklik yapılarak kredinin yeniden yapılandırılması, kullandırılan kredilerin başlangıçta belirlenen ödeme planı ve faiz gibi bankaların kredi onay şartlarını etkileyen her türlü koşulun değiştirilmesi karşılığında alınan ücrettir. Bu ücret, finansal kiralama işlemleri için de alınabilir.
Yargıtay:
Yatırım Kredisi:
Yatırım Fonu Katılma Belgesi: